به گزارش شهرآرانیوز «جوی، سطل زباله نیست.» هر کدام از ما مصداقهایی داریم. مصداق و نمونههایی از زبالههای رها شده داخل جوی آب. گاهی زبالهها درست کنار سطل زباله و در جدول و جوی آب رها میشوند. دلایل تمیز نبودن جویها و گیر کردن زباله در جداول و جویهای شهر متنوع است. در بسیاری از موارد، این مسئله ناشی از عوامل فرهنگی، اقتصادی و سازمانی است که تأثیری مستقیم در رفتارهای افراد و سیاستهای شهری دارد.
برخی از علل مهم عبارت هستند از ناآگاهی عمومی، بدین معنی که برخی از افراد ممکن است به علت کمبود آگاهی در مورد اهمیت نظافت و حفاظت از محیط زیست، ناخواسته زبالهها را در جویها و جداول رها کنند. برخی نیز کمبود سطل زباله و کاهش دسترسی به سطل زباله در برخی مناطق را علت رها کردن زباله در جویها و جداول شهر میدانند. نظافت و لای روبی جویهای سطحی شهر میتواند در بهبود محیط شهری نقش بسزایی داشته باشد. این گزارش روایتی از شرایط جویها و جداول شهر و زبالههای رها شده است.
خیابانهایی که شهروندان در پیامکها از وضعیت کثیف جویهای آن گلایه داشتند مقصد بازدید میدانی ماست. در بولوار شهید ساعی ۳۱ و در خیابان صاحب الزمان (عج) ۱۵ جوی آب کثیف است. شهروندی که در آن خیابان زندگی میکند به خبرنگار ما میگوید: به واسطه زبالههای رها شده، این جوی آب همیشه بوی نامطبوع و در وضعیت بسیار نامناسبی قرار دارد.
این شهروند در ادامه بیان میکند: فکر میکنم باید آگاهی عمومی را افزایش داد و افراد را به شرکت در رویدادها و فعالیتهای نظافتی تشویق کرد. همه ما میتوانیم به تمیز نگه داشتن شهرمان کمک کنیم. با این حال بعضی از افراد بی توجه هستند و زبالههای خود را در جویها و جداول سطح محله رها میکنند.
فکر میکنم نیاز به تشویق و تربیت بیشتری داریم تا هر کسی به مسئولیت خودش در حفظ تمیزی اجتماعی عمل کند. از شهرداری نیز درخواست نظافت و لایی روبی جویها را داریم.
رها شدن زبالههای خانگی یکی دیگر از چالشهای این حوزه است. شماری از شهروندان هنگام شب زباله خود را تا جلو در منزل نمیآورند بنابراین صبح هنگام خروج از منزل زباله خود را کنار جداول و جویهای آب شهری رها میکنند.
مقصد بعدی خیابان مطهری شمالی است. نبش کوچه مطهری شمالی ۳۴ چند مغازه تجاری وجود دارد که از وضعیت جویها گلایهمند هستند. یکی از کسبه این طور توضیح میدهد: جویها و محیط اطراف ما تأثیر زیادی بر کسب و کار ما دارد. بیشتر مردم ترجیح میدهند از محلههای تمیزتر خرید کنند. متأسفانه گاهی زبالههای پراکنده در جوی باعث کاهش جذابیت فروشگاهمان میشود. خودم و دیگر کسبه همیشه تلاش میکنیم تا محیط اطرافمان را تمیز نگه داریم، ولی شهرداری نیز باید این جوی کوچه را لای روبی کند.
در ادامه به بولوار طبرسی شمالی میرویم. یکی از شهروندان محله مسیر عبور آب در کانال جمع آوری آبهای سطحی در خیابان طبرسی شمالی ۳۸ را به خبرنگار ما نشان میدهد و میگوید: مسیر جوی آب در خیابان طباطبایی ۲۸ همیشه مسدود است. همین مسدود بودن جوی آب سبب میشودکه آب راکد بماند. همین راکد ماندن آب سبب خواهد شد که بوی تعفن محله را بردارد.
نکته دیگری که این کسبه محله به آن اشاره دارد شرایط محیط و تأثیر آن بر حضور مشتریان و خریداران است. او در این باره بیان میکند: بی شک هر قدر محیطی تمیز باشد و جوی آب آن محدوده بو ندهد، افراد بیشتر راغب هستند که مسیری را پیاده بروند و خرید کنند. البته من منکر نقش خود مردم در تمیز نگه داشتن معابر شهری نیستم. به نظرم باید آگاهی دادن به مردم و نقش اجتماعی آنها برای نظافت را از همان کودکی آموزش داد.
اما برای اطلاع از برنامهها و اقدامات شهرداری برای لای روبی و نظافت جویهای سطح شهر سراغ مدیرکل هماهنگی و نظارت بر خدمات شهری شهرداری مشهد میرویم. احسان نجاری مقدم با ذکر تجهیزات و وسعت خدمت رسانی این طور توضیح میدهد: ما در شهرداری مشهد ۲۷۱ دستگاه از انواع پمپ الکترونیکی، پمپ کف کش، لجن کش، موتور پمپهای سیار و خود مکش در سطح شهر داریم.
در همین ارتباط و از ابتدای سال تا به امروز بیش از ۳۲۲ کیلومتر از کانالهای هدایت آب سطحی لای روبی شده است.
مدیرکل هماهنگی و نظارت بر خدمات شهری شهرداری مشهد در ادامه میگوید: این میزان لای روبی در بیش از ۱۸۰ هزار متر طول از کانالها به صورت کاملا مکانیزه انجام شده است. به گفته او بیشترین میزان لای روبی به ترتیب در مناطق ۱۰، ۴ و ۷ صورت گرفته است.
نجاری مقدم میافزاید: بیش از ۵۵ میلیارد تومان در ۸ ردیف که عمده آن به لای روبی کانالهای هدایت آب سطحی، حفر و لای روبی چاههای جذبی، تأمین تجهیزات حوادث غیرمترقبه، خرید شن و نمک و باکس شن و نمک بوده اختصاص پیدا کرده است.
مدیرکل هماهنگی و نظارت بر خدمات شهری شهرداری مشهد میافزاید: لای روبی کانالهای روباز و سرپوشیده و جمع آوری آبهای سطحی در کلان شهر مشهد، یکی از اقداماتی است که همواره و به صورت مداوم طی سال در حال انجام است.
او با اشاره و تأکید بر این نکته که اهمیت لای روبی در فصول پر بارش دو چندان میشود، در توضیحاتی میگوید: عملیات لای ر وبی کانالهای جمع آوری آبهای سطحی با توجه به فصل بارندگی پاییز و زمستان و بارشهای پیش رو به صورت مداوم تا پایان سال ادامه خواهد داشت. به صورت میانگین روزانه بیش از هزار متر طول این کانالها لای روبی میشود.
نجاری مقدم ادامه میدهد: یکی از مهمترین علل مسدود شدن کانالهای جمع آوری آبهای سطحی در شهر، تخلیه و رهاسازی زباله در کانالها یا احداث پلهای سواره رو غیرمجاز بر روی این کانال هاست.
او تأکید میکند: از شهروندان تقاضا میشود در این موضوع همکاری لازم را با خادمان خود در مدیریت شهری داشته باشند تا شاهد کاهش موارد مسدود شدن کانالهای جمع آوری آبهای سطحی باشیم.